(گفتاردرمانی بجنورد): گفتاردرمانی یا آسیب شناسی گفتار و زبان به بررسی ماهیت انواع اختلالات گفتار و  زبان و نیز روشهای تشخیص و درمان این اختلالات میپردازد .

گفتار درمانگران به درمان کودکانی میپردازند که در فراگیری زبان مادری یا استفاده صحیح از گفتار دچار مشکل هستند و نیز بزرگسالانی که به دلیلی، توانایی گفتاری خود را از دست داده اند .

از مراجعین کلینیک گفتاردرمانی بجنورد (کلینیک مهر) می توان به موارد زیر اشاره کرد:

اختلال تلفظی: فرد قادر به تولید یک حرف نمی باشد مثلا به کتاب می گوید تتاب، شل صحبت می کند یا صداها را به جای هم به کار می برد،از جمله این موارد میتوان به کودکان دچار فلج مغزی،کودکان با مشکلات شنوایی(کم شنوا و افت شنوایی)و کودکان مبتلا به شکاف کام و لب اشاره کرد.

صدمات مغزی: از قبیل سکته ها و ضربه های مغزی که منجر به اختلالات گفتاری و حتی عدم تکلم می شود.بعد از سکته یا ضربه، همینطور گاهی به علت لوله گذاری (لوله های تنفسی و گوارشی) این بیماران دچار مشکلات بلع و آبریزش دهان می شوند، که گفتار درمان این مشکل را حل می کند.

اختلالات صوتی: معلمین و خوانندگان و تمام کسانی که به طور حرفه ای از صدای خود استفاده می کنند، و بیمارانی که به علت مشکلات حنجره،صدای گرفته و خشن و نفس آلود دارند،به تمرینات گفتار درمانی احتیاج دارند.

نوجوانان پسر که در سن بلوغ صدایشان بم نشده و هنوز صدای کودکانه دارند جز این گروه هستند. در برخی از افراد که به دلیل سرطان حنجره یا آسیب فیزیکی “تراکئوستومی” کرده اند نیز نیازمند گفتار درمانی هستند.

لکنت: اختلالی که اکثرا به غلط دارودرمانی شده و یا دنبال درمان مشاوره ای هستند از اختلالاتی است که با تکنیک ها و تمرینات گفتار درمانی حل می شود.

اختلالات یادگیری: کودکانی که در مدرسه دچار اختلالات خواندن،دیکته نویسی و ریاضیات هستند

اختلالات تکاملی و تاخیر در رشد: این کودکان نسبت به

همسالان خود در مراحل رشد از جمله گفتار تاخیر دارند،از  جمله این کودکان میتوان به کودکان “عقب مانده ذهنی” و کودکان دچار “فلج مغزی” و حتی برخی از کودکان عادی را اشاره کرد.

 اختلال بلع: بسیاری از کودکان و بزرگسالان دارای مشکلات بلع ناشی از ریفلاکس معده ای – روده ای، سکته مغزی، تومور، جراحی و … می باشند،ارزیابی و درمان اختلالات تغذیه و بلع کودکان و بزرگسالان نیز به عهده آسیب شناسان گفتار(گفتاردرمانی بجنورد) است.کودکان دچار فلج مغزی نیز در برخی موارد مشکلاتی در تغذیه و بلع دارند.

 دیزآرتری: ضعف یا فلجی در عضلات گفتاری در اثر آسیب به سیستم عصبی مرکزی. معمولا در اثر سکته مغزی، بیماری پارکینسون، ضربه مغزی ،صدمات ناشی از جراحی یا فلج مغزی بوجود می آید که فرد در فرآیندهای گفتار، تنفس، تولید، تشدید، آوا سازی مشکل دارد. مانند: نمی تواند آب بخورد، نمی تواند آب دهانش را جمع کند، نمیتواند لیوان را بگیرد و…

آپراکسی گفتار: اختلال در برنامه ریزی ارادی و هدفمند حرکات بدون وجود ضعف یا فلجی است. در این اختلال توالی تولید صداها، هجاها و کلمات آسیب می بیند،مغز پیام درست را به اندامهای گفتاری مثل دهان و فک نمیفرستد بنابراین کودک از گفتن آنچه در نظر دارد عاجز است. تولید کلمات با تقلا و سختی صورت می گیرد. مانند: اگر به او بگویی بگوید /او/ نمی تواند اما به صورت غیر ارادی خودش /او/ می گوید

زبان پریشی: هر گاه زبان در اثر ضایعه مغزی آسیب ببیند زبان پریشی نامیده میشود.

 اختلالات طیف اتیسم: درخودماندگی نوعی اختلال رشدی که با رفتارهای ارتباطی کلامی غیر طبیعی مشخص میشود. علائم این اختلال تا پیش از سه سالگی بروز میکند و علت اصلی آن ناشناخته است.هسته ی مرکزی اختلال در در خودماندگی،اختلال در ارتباط است که با گفتاردرمانی(گفتاردرمانی بجنورد) بهبود می یابد.

(گفتاردرمانی بجنورد) آسیب شناس گفتار و زبان

آسیب شناس گفتار و زبان (گفتاردرمانگر)، اختلالات گفتار و بلع را درمان می کند. آنها با نوزادان، کودکان و بزرگسالان کار می کنند تا به بهبود مهارت های ارتباطی کمک کنند. اگر اختلال رشد، بیماری عصبی یا آسیبی دارید که مانع از برقراری ارتباط موثر یا مصرف ایمن غذا یا نوشیدنی می شود، این متخصصین می توانند کمک کنند.

(گفتاردرمانی بجنورد) آسیب شناس گفتار و زبان (گفتاردرمانگر) چیست؟

آسیب شناس گفتار-زبان (گفتاردرمان) (گفتاردرمانی بجنورد) شرایطی را که بر توانایی شما در برقراری ارتباط و بلع تأثیر می گذارد، تشخیص داده و درمان می کند. گفتاردرمان ها با افراد در هر سنی کار می کنند.

گفتاردرمان ها (گفتاردرمانی بجنورد)  به عنوان متخصص در ارتباطات، اختلالات گفتار، زبان، صدا و بلع را از بدو تولد تا پیری ارزیابی، تشخیص، درمان و پیشگیری می کنند.

“آسیب شناس گفتار زبان” اصطلاح مناسب تر برای یک گفتاردرمانگر است. با این حال، هر دوی آنها به یک تخصص اشاره دارند.

آسیب شناس گفتار و زبان چه می کند؟

گفتاردرمان ها (گفتاردرمانی بجنورد) مداخلات را برای بهبود اختلالات گفتار، زبان، صدا و بلع ارائه می دهند. به عنوان مثال، آنها با کودکان کم سنی کار می کنند که در صحبت کردن یا درک آنچه که در حال برقراری ارتباط هستند مشکل دارند. آنها با افرادی کار می کنند که به دلیل اختلالات رشدی، آسیب های مغزی، سرطان های سر و گردن و بیماری های عصبی برای برقراری ارتباط تلاش می کنند.

(گفتاردرمانی بجنورد) کار با یک آسیب شناس گفتار-زبان می تواند:

گفتار خود را بهبود بخشید گفتاردرمان (گفتاردرمانی بجنورد) می تواند به شما کمک کند صداهایی را ایجاد کنید که دیگران بتوانند آن را درک کنند. آنها می توانند به شما کمک کنند صداها، کلمات، عبارات و جملات را کنار هم بچینید تا گفتار به آرامی جریان یابد.

توانایی خود را در درک دیگران و بیان خود بهبود بخشید. گفتاردرمان می تواند به شما در درک بهتر مکالمه، خواندن مطالب و ژست ها کمک کند. آنها می توانند به شما کمک کنند تا با استفاده از کلمات، حرکات و ابزارهای دیگر درخواست ها و ایده های خود را بیان کنید.

به شما در برقراری ارتباط موثرتر در محیط های اجتماعی کمک می کند. گفتاردرمان می‌تواند به شما کمک کند تا نشانه‌های اجتماعی شکل‌دهنده مکالمات را بهتر درک کنید، مانند نوبت گرفتن هنگام صحبت کردن و عدم ایستادن خیلی نزدیک یا خیلی دور در طول مکالمه.

به شما کمک می کند تا با خیال راحت ببلعید. گفتاردرمان ها (گفتاردرمانی بجنورد) می توانند به شما کمک کنند تا ماهیچه هایی را که به شما اجازه می دهند غذا و نوشیدنی را ببلعید، در صورت داشتن شرایطی که بلع را دشوار می کند یا احساس عجیبی دارید، کنترل کنید.

اگر توانایی صحبت کردن محدود یا مشکل فراوان دارید، فرصت های ارتباطی جدیدی را باز کنید. گفتاردرمان ها وسایل ارتباطی را برای کمک به شما در برقراری ارتباط با دیگران توصیه می کنند، مانند تبلت های الکترونیکی و بردهای ارتباطی. آنها می توانند شما را برای استفاده از آنها آموزش دهند.

(گفتاردرمانی بجنورد) آسیب شناسان گفتار و زبان چه مشکلاتی را درمان می کنند؟

آسیب شناسان گفتار زبان موارد زیر درمان می کنند:

اختلالات مفصلی: افراد مبتلا به اختلالات مفصلی هنگام صحبت کردن با عضلات خود به درستی صداها را ایجاد می کنند.

اختلالات شناختی- ارتباطی: افراد مبتلا به اختلالات شناختی- ارتباطی به دلیل اختلال در توجه، سازماندهی فکر، حافظه یا سایر عملکردهای مرتبط با نحوه پردازش اطلاعات مغزشان در برقراری ارتباط مشکل دارند.

اختلالات زبانی: افراد مبتلا به اختلالات زبانی برای درک آنچه دیگران در مکالمه، خواندن کلمات/عبارات/داستان ها می خوانند یا به روش هایی که دیگران می فهمند بیان می کنند، تلاش می کنند. اختلال زبان انتخابی و آفازی انواع شایع اختلالات زبانی هستند که آسیب شناسان گفتار-زبان(گفتاردرمانی بجنورد)  درمان می کنند.

اختلالات واج شناختی: افراد مبتلا به اختلالات واجی می توانند صداها را به درستی با ماهیچه های خود بسازند، اما آنچه بیرون می آید قوانین نحوه صدای گفتار را زیر پا می گذارد.

اختلالات تشدید: افراد مبتلا به اختلالات رزونانس دارای شرایطی هستند که در هنگام صحبت کردن، مسیر امواج صوتی از طریق حفره های هوایی (گلو، بینی و دهان) آنها را مختل می کند. به عنوان مثال، یک شکاف کام باعث شکاف در سقف دهان شما می شود و نحوه ارتعاش صدا را تغییر می دهد. این باعث می شود که مردم طوری به نظر برسند که انگار از طریق بینی یا بیشتر از طریق بینی صحبت می کنند.

اختلالات ارتباط اجتماعی: افراد مبتلا به اختلال ارتباط اجتماعی در برقراری ارتباط در موقعیت های اجتماعی مشکل دارند. آنها ممکن است برای درک نشانه های اجتماعی که به آنها امکان می دهد به طور مؤثر دیگران را درک کنند و با استفاده از گفتار و حرکات با آنها ارتباط برقرار کنند، مبارزه کنند. گرفتن نوبت مناسب برای صحبت در حین مکالمه یک مثال است.

اختلالات گفتاری: اختلالات گفتاری شامل شرایط مختلفی است که برقراری ارتباط و درک شدن را برای فرد دشوار می کند. به عنوان مثال می توان به آپراکسی گفتار در دوران کودکی، دیس آرتری، لکنت زبان و گره زدن زبان (آنکیلوگلوسیا) اشاره کرد.

اختلالات بلع (دیسفاژی): افراد مبتلا به دیسفاژی در کنترل ماهیچه ها و سایر ساختارهایی که به آنها اجازه می دهد غذا و نوشیدنی را با خیال راحت بلعند، مشکل دارند.

اختلالات صدا (دیسفونی): شرایط مختلف می تواند بر تارهای صوتی شما تأثیر بگذارد و تولید صداها را به چالش می کشد. اختلالات صدا شامل اختلال عملکرد تارهای صوتی، ضایعات تارهای صوتی و فلج تارهای صوتی است.

صوت درمانی تایید کننده جنسیت (صوت درمانی تراجنسیتی): این درمان می تواند به شما کمک کند صدای خود را آموزش دهید تا با جنسیت شما هماهنگی بیشتری داشته باشد.

اگرچه اغلب در عمل آسیب شناسی گفتار-زبان(گفتاردرمانی بجنورد)  در کنار مشکلات شنوایی یافت نمی شود، گفتاردرمان ها ممکن است با افراد کم شنوایی نیز برای کمک به برقراری ارتباط موثرتر کار کنند.

برای تبدیل شدن به یک آسیب شناس گفتار و زبان نیاز به چه آموزش و تحصیل دانشگاهی ای دارید؟

تبدیل شدن به یک گفتاردرمان نیاز به مدرک پیشرفته، تجربه بالینی، تست ملی، گواهینامه و مجوز دارد. برای به دست آوردن گواهی صلاحیت بالینی انجمن گفتار-زبان-شنوایی ایران، گفتاردرمان ها نیاز دارند:

مدرک کارشناسی ارشد در آسیب شناسی گفتار و زبان. مدرک تحصیلی باید از یک برنامه تحصیلات تکمیلی معتبر توسط شورای اعتباربخشی آکادمیک در شنوایی شناسی و آسیب شناسی گفتار و زبان باشد.

نمره قبولی در آزمون سراسری. داوطلبان باید یک آزمون سراسری را تکمیل کنند و نمره ای را کسب کنند که مطابق با استانداردهای انجمن گفتار-زبان-شنوایی ایران (ASHA) باشد.

فلوشیپ فوق لیسانس. پس از اخذ مدرک، گفتاردرمان های در حال آموزش باید تحت یک گفتاردرمان با تجربه و دارای گواهی برای حداقل 1260 ساعت کار کنند.

 مجوز،  گفتاردرمان ها باید برای مجوز آسیب شناسی گفتار-زبان قبل از تمرین در استان هایی که به آن نیاز دارند، درخواست دهند.

(گفتاردرمانی بجنورد)  آسیب شناسان گفتار-زبان را در چه شرایطی خواهید یافت؟

آسیب شناسان گفتار با جمعیت های مختلفی کار می کنند، مانند کودکان مبتلا به اختلالات رشدی در مدارس یا بزرگسالان مبتلا به اختلالات عصبی در بیمارستان ها. بسته به شرایط و جمعیت بیمار، گفتاردرمان ها ممکن است گواهینامه های تخصصی را دنبال کنند. در حال حاضر، گفتاردرمان ها ممکن است دارای گواهینامه تخصصی در موارد زیر باشند:

گفتاردرمان با تخصص اختلالات زبانی کودکان

گفتاردرمانی با تخصص اختلالات روانی

گفتاردرمان با تخصص اختلالات بلع.

(گفتاردرمانی بجنورد) آسیب شناسان گفتار و زبان کجا کار می کنند؟

آسیب شناسان گفتار زبان در محیط های مختلفی کار می کنند، از جمله:

مطب یا کلینیک خصوصی.

مراکز توانبخشی در همراهی با کاردرمان ها

(گفتاردرمانی بجنورد)  چه زمانی باید به آسیب شناس گفتار و زبان مراجعه کنم؟

پزشک مراقبت های اولیه شما ممکن است شما را به یک گفتاردرمان ارجاع دهد. یا اگر در مورد خود یا شخص دیگری نگرانی دارید، ممکن است یک گفتاردرمان ببینید. این نگرانی ها  شامل (اما نه محدود) به موارد زیر است:

صحبت کنید، درک کنید و خودتان را بیان کنید.

از صدای خود استفاده کنید

غذا یا نوشیدنی را قورت دهید.

داروهای خوراکی مصرف کنید.

(گفتاردرمانی بجنورد) سوالات متداول اضافی

آسیب شناس گفتار و زبان چگونه به کودک کمک می کند؟

آسیب شناسان گفتار زبان (گفتاردرمان) با کودکان مبتلا به اختلالات گفتاری دوران کودکی کار می کنند. آنها به کودکان کمک می کنند تا صداها و کلمات را به درستی بسازند. آنها به آنها کمک می کنند تا درک محکم تری از نحوه درک و استفاده از زبان داشته باشند. گفتاردرمان همچنین به کودکان کمک می کند تا مهارت های زبانی خود را در محیط های اجتماعی توسعه دهند تا با دیگران ارتباط بهتری برقرار کنند. آنها همچنین می توانند به کودک شما در صورت مشکل در بلع کمک کنند.

تفاوت بین گفتار درمانگر و آسیب شناس گفتار-زبان چیست؟

یک گفتار درمانگر و یک آسیب شناس گفتار-زبان همان ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی هستند. صرف نظر از عنوان، این متخصص مراقبت های بهداشتی مشکلات گفتاری، ارتباطی و بلع را تشخیص داده و درمان می کند.

یادداشتی از گفتاردرمانی بجنورد کلینیک مهر

ممکن است به دلایل مختلفی با یک آسیب شناس گفتار-زبان (گفتاردرمان) ملاقات کنید. اگر در صحبت کردن، برقراری ارتباط یا بلع مشکل دارید، گفتاردرمان می تواند به تشخیص و درمان این مشکل کمک کند. اگر نگران هستید که فرزندتان در صحبت کردن مشکل دارد یا اگر یکی از عزیزانتان به دنبال آسیبی مانند سکته مغزی برای برقراری ارتباط تلاش می کند، گفتاردرمان می تواند کمک کند. گفتاردرمان ها می توانند شما را به یک مراقب آگاه تر تبدیل کنند تا بتوانید از یکی از عزیزان خود با مشکلات صحبت کردن یا بلعیدن حمایت کنید.

منابع

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/22366-speech-therapy

https://www.healthline.com/health/speech-therapy

https://www.asha.org/?srsltid=AfmBOorBbfCzYFbWJUeSM5eXUjh84bLglfomsateZqZS6yuL1Jm7450e

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *